STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

30 listopada 2014

Podsumowanie listopada


Listopad był dla mnie udanym miesiącem, obfitującym w dobre lektury i wolny czas. Spędziłam go przyjemnie, co widać także w mojej obecności na blogu. Już dziś zapraszam Was na podsumowanie tych trzydziestu dni!

28 listopada 2014

"Skrawki błękitu" - Lois Lowry


Recenzja poprzedniego tomu: Dawca

Odkąd przeczytałam Dawcę i zakochałam się w opisanej przez Lois Lowry historii, niecierpliwie wyczekiwałam premiery Skrawków błękitu. Na szczęście nie musiałam długo czekać na drugi tom Kwartetu Dawcy - książka dotarła do mnie krótko po oficjalnej premierze. Dziś dzielę się z Wami opinią na jej temat.

27 listopada 2014

"Sherlock Holmes. Tom II" - Arthur Conan Doyle


Recenzja poprzedniego tomu: Tom I

Równo miesiąc mija dziś od premiery drugiego tomu kompletnego wydania przygód najsłynniejszego detektywa wszechczasów w przekładzie Jerzego Łozińskiego, wzbogaconego oryginalnymi ilustracjami Sidneya Pageta. Jest to najpełniejszy i najlepiej wydany zbiór dzieł Arthura Conan Doyle'a, w których wykreował Sherlocka Holmesa.

24 listopada 2014

"Wyspa na prerii" - Wojciech Cejrowski


Wojciech Cejrowski z uwagi na swoją kontrowersyjność ma tylu samo przeciwników, co zwolenników. Ja należę do grona fanów tego sympatycznego podróżnika. Bardzo sobie cenię jego gawędziarski talent prezentowany w programach telewizyjnych i na kartach książek, a od jego poglądów staram się odcinać, żeby nie poczuć urazy i nadal czerpać przyjemność z jego programów i publikacji. Kiedy włączałam telewizor - rzadko, bo rzadko, ale zawsze - i szukałam czegoś do pooglądania, dość często wybierałam Boso przez świat. Podziwiałam Cejrowskiego za odwagę i zapał, z jakim opowiadał o odwiedzanych przez siebie krainach. Dzisiaj przyszła kolej na Wyspę na prerii, jego najnowszą książkę wydaną przez Zysk i S-ka, o której chciałabym Wam opowiedzieć.

19 listopada 2014

"W śnieżną noc" - John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson [premiera]


Święta za pasem, dlatego Bukowy Las w asyście niezwykle utalentowanego tria pisarzy postanowił dziś wprawić nas w świąteczny nastrój. Dziewiętnasty listopada 2014 to data premiery zbioru bardzo przyjemnych w odbiorze opowiadań autorstwa doskonale nam znanego Johna Greena oraz dwójki bliżej nieokreślonych autorek - Lauren Myracle i Maureen Johnson. Obie panie w większości przypadków nie są znane polskim czytelnikom, jednak nie można powiedzieć, by podpięły się pod chwytliwe nazwisko sławnego kolegi: ich opowiadania trzymają poziom i ładnie zazębiają się z historią napisaną przez autora Gwiazd naszych wina i Szukając Alaski.

18 listopada 2014

Stos 11/2014


Nadszedł czas, bym pokazała Wam książki, w które wzbogaciła się moja biblioteczka w ciągu ostatniego miesiąca. Zapraszam serdecznie do oglądania i dyskusji na temat poszczególnych tytułów!

16 listopada 2014

"Świat według Boba" - James Bowen


Recenzja poprzedniego tomu: Kot Bob i ja

Coś niesamowitego musi być w tych wszystkich książkach, których bohaterami są zwierzęta, gdyż ludzie bardzo chętnie po nie sięgają, a i ja nie jestem wyjątkiem. Nie potrafiłabym sobie odmówić kolejnej publikacji o rudym kocurze Bobie i jego właścicielu, Jamesie Bowenie, który jest nie tylko jednym z jej bohaterów, ale i autorem. Sympatyczny Londyńczyk oraz jego czworonożny przyjaciel zaskarbili sobie moją sympatię już dawno temu, a teraz rozkochali mnie w sobie na nowo za sprawą Świata według Boba, drugiej książki autorstwa Bowena.

15 listopada 2014

"Posłaniec" - Markus Zusak


Markus Zusak, mieszkający w Sydney autor pięciu książek, w tym znakomitej Złodziejki książek, postanowił po raz drugi oczarować mnie swoim literackim kunsztem. Tym razem zachwycałam się Posłańcem, który jest drugą przeczytaną przeze mnie powieścią tego pisarza. Z oczywistych względów tytuł ten nie dorównuje największemu dziełu Zusaka, ale bez wątpienia zasługuje na Waszą uwagę. Dlaczego? O tym przeczytacie poniżej.

14 listopada 2014

"Serce w płomieniach" - Richelle Mead


Recenzje poprzednich tomów: Kroniki krwi | Złota lilia | Magia indygo

To niesamowite, że są na świecie pisarze, którzy piszą tak charakterystycznie i wciągająco, że potrafią na długie lata zatrzymać przy sobie fanów, mając świadomość, że oni nawet po przeczytaniu dziesiątej książki z tej samej serii ciągle będą chcieli więcej. Serce w płomieniach to już czwarty tom spin-offu hitowej Akademii Wampirów zatytułowanego Kroniki krwi, a ja nadal tak samo kocham twórczość Richelle Mead. Wprawdzie za mistrzostwo autorki uważam Magię indygo, a w najnowszej części historii Sydney Sage i Adriana Iwaszkowa dopatrzyłam się kilku wad, to jednak darzę tę serię dużym sentymentem i z przyjemnością sięgam po kolejne tomy. Jaka szkoda, że ten jest przedostatni! W perspektywie mam przed sobą prawie całą Akademię Wampirów, więc nie mam na co narzekać, ale fanom, którzy są na bieżąco, szczerze współczuję, bo koniec Kronik krwi jest ciosem w serce.

13 listopada 2014

"Zostań, jeśli kochasz" - Gayle Forman


Na długo przed premierą filmu powstałego na podstawie książki, wytrwale poszukiwałam egzemplarza Zostań, jeśli kochasz (czy też Jeśli zostanę, bo tak zatytułowana była powieść przed ekranizacją), ale szczęście mi nie dopisywało, ponieważ aż do pojawienia się dodruku z okładką filmową nie miałam możliwości jej przeczytania. O dziele Gayle Forman nasłuchałam się tyle dobrego, że gdy w końcu trafiło w moje ręce, rzuciłam wszystkie inne książki i ochoczo zabrałam się do lektury. Potem długo nie mogłam wyjść z podziwu.

12 listopada 2014

"Wielki Błękit" - Veronica Rossi


Recenzje poprzednich tomów: Przez burze ognia | Przez bezmiar nocy

Nie lubię rozstawać się z seriami, które przypadły mi do gustu - i nie inaczej sprawa się miała z trylogią Veronici Rossi mającą wzloty w postaci pierwszego tomu oraz upadki w postaci drugiego. Pojawienie się w zasięgu mojego wzroku książki wieńczącej cały cykl było tylko kwestią czasu, a w efekcie należę obecnie do grona nieszczęśliwych fanów, którzy znają już zakończenie trylogii i nie mogą liczyć na więcej.

11 listopada 2014

"Nigdziebądź" - Neil Gaiman


Nigdziebądź Neila Gaimana okrzyknięto najlepszą humorystyczną powieścią fantastyczną napisaną w latach '90, ale czy na pewno można tak o niej mówić? Postanowiłam sama się o tym przekonać i po raz kolejny sięgnąć po dzieło słynnego angielskiego pisarza. Tym razem jest to scenariusz przeniesiony na karty powieści, a więc coś, z czym wcześniej nie miałam styczności. Już to zaintrygowało mnie na tyle, bym usiadła do lektury.

3 listopada 2014

"Uczeń skrytobójcy" - Robin Hobb


Pamiętacie Jona Snowa z Gry o tron? Jeśli tak, to wiecie, że powszechnie uważa się go za syna Eddarda Starka z nieprawego łoża. Wprawdzie pojawiło się kilka godnych uwagi teorii spiskowych mówiących coś zgoła innego o pochodzeniu chłopaka, jednak George Martin jakoś nie kwapi się z ujawnieniem tej wielkiej tajemnicy i trzyma fanów w niepewności. Rzecz w tym, że dopóki Jon uważany jest za bękarta władcy Winterfell, dopóty traktowany będzie jako ten gorszy. Podobnie ma się sprawa z głównym bohaterem Ucznia skrytobójcy.