STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

31 grudnia 2014

Podsumowanie grudnia (i 2014 roku)


Za mną rok blogowania ku mojej i - mam nadzieję - Waszej uciesze. Miałam lepsze i gorsze chwile - wiadomo, że czasem rzeczywistość okazywała się okrutna i zamiast poświęcać się blogowi, trzeba było, na przykład, zajmować się pisaniem magisterki. Jak było? Dowiedzcie się szczegółów z tego krótkiego podsumowania.

Podsumowanie 2014 roku


Jesteście ciekawi jak wyglądał moimi oczami mijający 2014 rok wypełniony książkami? Przygotowałam dla Was podsumowanie, kilkanaście kategorii, z których każda jest przeze mnie krótko opisana. Ciekawa jestem Waszych opinii i czy podzielacie moje zdanie. Będzie mi bardzo miło poznać Wasze typy!

30 grudnia 2014

10 najgorszych lektur 2014 roku


Wiadomo, że obok genialnych książek zawsze znajdą się takie, które z różnych względów nie należały do grona dobrych lektur. Czasami chodzi o redakcję tekstu, czasami o bohaterów - to już zależy od naszego subiektywnego podejścia do powieści. Przed Wami moje zestawienie tytułów, które okazały się dla mnie rozczarowaniem.

10 najlepszych lektur 2014 roku


Być może stanie się to tradycją, że pod koniec każdego roku dzielić się będę z Wami tego typu zestawieniami. Rok 2014 obfitował u mnie w wiele naprawdę genialnych lektur, dlatego wybranie tylko dziesięciu tytułów było prawdziwą katorgą. Na szczęście udało mi się wybrać moich ulubieńców i zapewniam, że po każdą z tych książek możecie sięgać w ciemno. Nie przedłużając, zapraszam do mojego Top 10.

29 grudnia 2014

"19 razy Katherine" - John Green


Dla wielu z nas nie trzeba większej zachęty do lektury niż wydrukowane na okładce imię i nazwisko: John Green. Przedostatnia wydana w Polsce książka Amerykanina jest trochę inna od jego pozostałych dzieł, dlatego osobom, które nie czytały jeszcze nic jego autorstwa, radzę, by zaczęły od Gwiazd naszych wina lub Szukając Alaski, aby zakochać się w jego twórczości i przygotować na spotkanie z tym tytułem. 19 razy Katherine to najbardziej greenowska pozycja ze wszystkich dotąd przez niego napisanych, a przez to dość specyficzna, bo w sam raz dla nerdów. John Green tak właśnie o sobie mówi, a więc prędzej czy później musiał dać temu wyraz w którejś ze swoich publikacji. Padło na historię o Colinie Singletonie, który gustował w dziewczynach imieniem Katherine.

28 grudnia 2014

"Olive Kitteridge" - Elizabeth Strout


Zwykle, gdy czytam, że jakaś powieść została nagrodzona słynnym Pulitzerem, dochodzę do wniosku, że warto po nią sięgnąć, lecz nie zawsze mam taką możliwość. Szczęśliwie złożyło się, że otrzymałam do recenzji książkę Olive Kitteridge autorstwa Elizabeth Stout, która - jak się zapewne domyślacie - otrzymała tę prestiżową nagrodę w 2009 roku. Czy lektura  tej niepozornie wyglądającej publikacji przypadła mi do gustu?

27 grudnia 2014

"Stuletnia gospoda" - Katarzyna Majgier


Z twórczością Katarzyny Majgier nie miałam dotąd styczności, ale po przeczytaniu Stuletniej gospody wiem już, że mogę w ciemno sięgać po jej kolejne książki adresowane dla dorosłych. Choć sam tytuł powieści nie sugeruje interesującej zawartości, warto zajrzeć do środka i na własne oczy przekonać się jak fajnie można pisać o polskiej kuchni, tradycjach i naszej rodzimej kulturze - współczesnej, jak i sprzed kilkudziesięciu lat.

22 grudnia 2014

Stos 12/2014


Przyszedł czas na ostatni w tym roku stos. W ciągu tego miesiąca otrzymałam wyjątkowo dużo egzemplarzy recenzenckich, ale też obkupiłam się w wiele książek sama z siebie. Miłego oglądania! 

18 grudnia 2014

"Miasto niebiańskiego gnia" - Cassandra Clare


Recenzja poprzedniego tomu: Miasto zagubionych dusz

Dary Anioła to jedna z niewielu serii, które towarzyszą mi już od ładnych paru lat. Nie jest to może cykl, który całkowicie skradł moje serce, ale bez wątpienia mogę powiedzieć, że mam do niego sentyment. Zawsze chętnie powracałam do lektury przygód Clary i Jace'a, zaś Cassandrę Clare podziwiałam za wytrwałość i pomysłowość. Miasto niebiańskiego ognia to wyjątkowa książka, i to z aż dwóch powodów: jest to bodaj najgrubsza książka tej autorki, a zarazem ostatni tom serii. Nic dziwnego więc, że cieszy się takim powodzeniem wśród czytelników, w przeważającej ilości będących długoletnimi fanami twórczości Clare.

15 grudnia 2014

"Serafina" - Rachel Hartman


Z trudem wypracowany traktat pokojowy między ludźmi a smokami wisi na włosku. Napięte stosunki, wzajemna wrogość oraz brak zaufania z dnia na dzień pogarszają i tak beznadziejną już sytuację. Punktem kulminacyjnym zdaje się być tajemnicza śmierć księcia, do której najprawdopodobniej przyczynił się jeden ze smoków. W tych nieprzyjaznych czasach żyje główna bohaterka debiutanckiej powieści Rachel Hartman, zatytułowanej Serafina.

3 grudnia 2014

"Kocham Paryż" - Isabelle Lafléche


Recenzja poprzedniego tomu: Kocham Nowy Jork

Niecały rok temu zachwycałam się inną powieścią Isabelle Lafléche, w której autorka dała upust swojej wielkiej miłości do mody, prawa i Nowego Jorku. Mówiłam wówczas, że z chęcią sięgnę po kolejną powieść jej autorstwa, zwłaszcza że wiedziałam o planach wydania takowej na naszym rodzimym rynku wydawniczym. Kocham Paryż to nie tylko druga pozycja autorstwa Lafléche, ale i w istocie kontynuacja przygód Catherine Lambert, która była bohaterką wspomnianej wyżej publikacji - Kocham Nowy Jork. Czy i tym razem dałam się porwać lekturze?