STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

21 grudnia 2015

Stos 12/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

13 grudnia 2015

"Przybysze" - Melissa Marr


Klimat rodem z Dzikiego Zachodu, autentyczni bohaterowie o szemranej przeszłości, magia, fantastyczne bestie i Melissa Marr w roli autorki - wobec takiej mieszanki wybuchowej po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Nic dziwnego, że zapragnęłam sięgnąć po powieść Przybysze - ciekawość była silniejsza ode mnie i musiałam zatopić się w lekturze tej książki jak najszybciej. Szkoda tylko, że nikt mnie nie ostrzegł przed czekającą mnie przeprawą przez nudne opisy, irytującymi postaciami i niezbyt porywającą fabułą, która woła o pomstę do nieba...

1 grudnia 2015

Najciekawsze premiery grudnia


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

24 listopada 2015

"Tabula Rasa" - Kristen Lippert-Martin


Tabula Rasa, powieść autorstwa Kristen Lippert-Martin, od bardzo dawna znajdowała się na mojej liście życzeń. Marzyłam o niej, odkąd tylko dowiedziałam się, że zostanie wydana w Polsce, i w sumie nawet nie zagłębiałam się zbytnio w jej opis, ponieważ wystarczyło, że zobaczyłam okładkę i z miejsca się zakochałam. Po skończonej lekturze było mi niewyobrażalnie przykro, że dzieło w tak pięknej oprawie graficznej okazało się niewypałem.

22 listopada 2015

Stos 11/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

16 listopada 2015

"Czarci most" - Anna Bichalska


Niezwykle rzadko sięgam po książki autorstwa Polaków, a jeszcze rzadziej - po rodzimą fantastykę. Mam do niej awersję i nie sięgam po nią, żeby do reszty nie zrazić się do ojczystej literatury. Tak się jednak złożyło, że w moje ręce trafiła powieść Czarci most autorstwa debiutującej Anny Bichalskiej. Opis fabuły taki sobie, wydawnictwo niezbyt przeze mnie lubiane, okładka nieciekawa i odpychająca... Jakież było moje zdziwienie, gdy na kartach owego dzieła odkryłam prawdziwą literacką ucztę! Oczywiście, znalazłam w Czarcim moście kilka niedociągnięć, lecz w ogólnym rozrachunku przyjemność płynąca z lektury zdecydowanie przeważyła nad wadami.

11 listopada 2015

"Tajemny ogień" - C.J. Daugherty, Carina Rozenfeld


C.J. Daugherty dała się zapamiętać w Polsce jako autorka Nocnej Szkoły - cyklu młodzieżowego o elitarnej szkole uwikłanej w polityczne rozgrywki. Z tomu na tom fabuła stawała się coraz nudniejsza, a z czasem przestała mnie zaskakiwać, lecz ja mimo wszystko miło ją wspominam. Myślałam, że wraz z końcem tej serii skończy się również popularność autorki w naszym kraju, tymczasem ona nie poddała się i raz jeszcze postanowiła go zawojować. W tym celu wydała wraz z Cariną Rozenfeld powieść Tajemny ogień. Co o niej sądzę? Sprawdźcie sami!

9 listopada 2015

"Byłam tu" - Gayle Forman


Mówi się, że aby popełnić samobójstwo, trzeba wykazać się odwagą, ale to kłamstwo, bo jest zupełnie inaczej. Odebranie sobie życia to akt tchórzostwa i odcięcie się od bliskich grubą kreską, co jest zdecydowanie łatwiejsze od szukania pomocy u osób, które chcą nam jej udzielić. Tematykę samobójstwa porusza Byłam tu, najnowsza książka Gayle Forman z serii Myślnik Bukowego Lasu. Co ciekawe, nie poznajemy w niej historii samobójczyni, lecz jej przyjaciółki, która rozpaczliwie szuka odpowiedzi na jedno pytanie: Dlaczego Meg postanowiła się zabić?

7 listopada 2015

"Sekta egoistów" - Eric-Emmanuel Schmitt [premiera] [+KONKURS!]


Wielu z nas pokochało prozę Erica-Emmanuela Schmitta dzięki powieści Oskar i Pani Róża, w której nie brakuje filozoficznych rozważań i życiowych mądrości. W Polsce wydano wiele tytułów autorstwa Francuza, ale jak do tej pory nie mogliśmy znaleźć na półkach jego debiutanckiego dzieła. Aż do teraz, bowiem od 4 listopada 2015 roku powieść Sekta egoistów jest już dostępna na naszym rynku wydawniczym. Poniżej czeka na Was jej recenzja!

5 listopada 2015

"Imperium ognia" - Sabaa Tahir [premiera]


Sabaa Tahir zdobyła szturmem serca większości zagranicznych blogerów i vlogerów, a teraz przybyła, aby zrobić to samo z nami. Imperium ognia to trzymająca w napięciu powieść, którą dosłownie pochłonęłam, wciągając się całkowicie w historię dwójki głównych bohaterów. Gdyby nie kiepska okładka i występowanie obok siebie tytułu w oryginale i polskim przykładzie, zapewne okrzyknęłabym tę książkę ideałem, bo naprawdę ma w sobie to coś, czego oczekuję po dobrej literaturze młodzieżowej. Poniżej przeczytacie moją opinię na jej temat.

3 listopada 2015

"Wszystko da się naprawić" - Zbigniew Lew-Starowicz [+ KOD ZNIŻKOWY!]


Żyjemy w świecie, w którym związek dwojga ludzi znaczy coraz mniej. Jesteśmy zapatrzeni w samych siebie, a co za tym idzie - ignorujemy potrzeby drugiego człowieka. Szybko łączymy się w pary i jeszcze szybciej rozstajemy. Nie zaprzątamy sobie głowy próbą naprawienia tego, co kiedyś nazywaliśmy miłością, podczas gdy słynny polski seksuolog, Zbigniew Lew-Starowicz, przekonuje, że niektóre związki warto ratować. Opowiada o tym w swoim najnowszym poradniku zatytułowanym Wszystko da się naprawić. Moje wrażenia z lektury opisuję poniżej.

1 listopada 2015

Najciekawsze premiery listopada


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

30 października 2015

"Człowiek o 24 twarzach" - Daniel Keyes [+ KOD ZNIŻKOWY!]


Każdy z nas marzył kiedyś o tym, by choć na krótką chwilę stać się kimś innym. Co by było, gdybyśmy nagle zmienili płeć, nabyli obcy akcent, opanowali nowe umiejętności? Fajnie, prawda? Przypadek Williama Milligana świadczy o tym, że nie do końca. Przypadłość, na którą chorował przez całe życie, uświadomiła mi, że najlepiej być po prostu sobą. Bohaterowi książki Człowiek o 24 twarzach autorstwa Daniela Keyesa nie było to dane.

28 października 2015

"Oddam ci słońce" - Jandy Nelson


Mam zwyczaj sięgać po niemal wszystkie książki z oferty Moondrive, dlatego gdy wśród  ich zapowiedzi ujrzałam Oddam ci słońce autorstwa Jandy Nelson, bez namysłu zamówiłam sobie jej egzemplarz. W międzyczasie w sieci pojawiły się dziesiątki optymistycznych recenzji, które tylko wzmogły mój apetyt na tę lekturę. Kiedy w końcu po nią sięgnęłam, ogarnęło mnie bezbrzeżne zdumienie. Zaintrygowani? Moją opinię znajdziecie poniżej!

26 października 2015

"Girl online w trasie" - Zoe Sugg [przedpremiera] [+ KONKURS!]


Recenzja poprzedniego tomu: Girl online

Gdybym tylko miała mnóstwo wolnego czasu do spożytkowania na bzdury, spędziłabym go, oglądając kanał Zoe Sugg, czyli uroczej Brytyjki vlogującej pod pseudonimem Zoella. Jeśli do tej pory o niej nie słyszeliście, to nie wiem gdzie się podziewaliście przez ostatnich kilka lat! Ta dziewczyna osiągnęła naprawdę ogromny sukces na skalę światową, dzięki czemu spełnia wszystkie swoje marzenia. Jej pierwsza książka - Girl online - to tylko jeden z nich. Historia Penny i Noah, którą tak się zachwycałam na początku wiosny, spodobała się czytelnikom do tego stopnia, że Zoe mogła z powodzeniem kontynuować przygodę z pisaniem. Tym oto sposobem w moje ręce trafiła kontynuacja pierwszego tomu - Girl online w trasie. Co o niej sądzę? Sprawdźcie poniżej!

21 października 2015

"Buntownik" - Julie Kagawa


Recenzja poprzedniego tomu: Talon

Wojna między Talonem i Zakonem Świętego Jerzego trwa w najlepsze, Ember i Garret walczą o przetrwanie, a tymczasem Dante knuje za plecami siostry, szukając sposobu na sprowadzenie jej z powrotem do organizacji. Tak mniej więcej rysuje się fabuła Buntownika, drugiego tomu najnowszej serii Julie Kagawy, opowiadającej o smokach i polujących na nie żołnierzach. Czy lektura powieści przypadła mi do gustu? Sprawdźcie sami!

20 października 2015

"Talon" - Julie Kagawa


Ręka w górę, kto choć raz skrycie marzył o tym, by smoki były prawdziwe! Kiedy przed laty przeczytałam cykl o Eragonie, pragnęłam, by Saphira była czymś więcej niż tylko wytworem bujnej wyobraźni autora, Christophera Paoliniego. Mogę się założyć, że wiele osób myślało wówczas podobnie. Julie Kagawa również zalicza się do tego grona, bowiem jej najnowszy cykl skupia się na smokach. Ale nie takich zwykłych, ziejących ogniem gadach, tylko takich, które potrafią przemieniać się w ludzi i żyć pośród nich, nigdy nie wyjawiając swojej tożsamości...

18 października 2015

Stos 10/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

15 października 2015

"Abhorsen" - Garth Nix


Recenzje poprzednich tomów: Sabriel | Lirael

Po udanej lekturze Sabriel i Lirael, nikt nie musiał mnie namawiać do zapoznania się z ostatnim tomem trylogii autorstwa Gartha Nixa. Abhorsen, bo właśnie o tej książce mowa, stanowi doskonałe zakończenie historii Lirael i Sametha, którzy stanęli do walki ze Złem, nie mając praktycznie żadnej nadziei na wygraną. Jednocześnie jest najmocniejszym ogniwem całej serii, głównie za sprawą dynamicznego tempa akcji, które narzucił fabule autor. Poniżej możecie zapoznać się z moją opinią na temat tego dzieła.

8 października 2015

"Ostatnie dni Królika" - Anna McPartlin


Mimo że nie mam nawet trzydziestu lat, właściwie nieustannie myślę o śmierci. Niekoniecznie swojej, bo jest to dla mnie zbyt przerażająca wizja, ale o nieuchronnie zbliżającym się końcu każdego człowieka, z którym mam do czynienia. Nie potrafię przestać ani wyjaśnić dlaczego to robię. Tak po prostu jest. Prawdopodobnie próbuję w ten sposób pogodzić się z tym, co nieuniknione. Pewnie był to też powód, dla którego sięgnęłam po Ostatnie dni Królika Anny McPartlin, choć jak się okazało, nie jest to wcale powieść o umieraniu, a o życiu właśnie. To tak, jakby literatura dawała mi prztyczka w nos, żeby uświadomić mi, że ono toczy się dla mnie dalej, nawet jeśli dla innych się kończy... Być może o to chodziło autorce, a jeśli to prawda, wówczas jestem jej bardzo wdzięczna.

3 października 2015

"Relikt" - Heather Terrell


Każda wzmianka o tym, że jakiś tytuł to następca Igrzysk śmierci, wywołuje we mnie uśmiech politowania. Nie inaczej było z Reliktem autorstwa Heather Terrell, którego promocja opierała się głównie na tym niefortunnym porównaniu. Spodziewałam się, że książka okaże się kiepska - i faktycznie przez długi czas miałam wrażenie, że nie czytam niczego wartego mojej uwagi. Dziwna, nudna, przekombinowana - tak wówczas myślałam. Ale im dalej w tekst, tym bardziej byłam zaciekawiona, zaś finał powieści przeczytałam już z wypiekami na twarzy. 

1 października 2015

Najciekawsze premiery października


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

30 września 2015

Podsumowanie września


Nadszedł czas, bym podsumowała wrzesień. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

28 września 2015

"Misja Ivy" - Amy Engel


Pisarze prześcigają się w pomysłach na dystopijne cykle młodzieżowe. Wielu z nich nie osiąga w tym sukcesu, ale od czasu do czasu pojawiają się szczęśliwcy, którym jakoś się to udaje. Bez wątpienia mogę tak powiedzieć o Amy Engel, autorce powieści Misja Ivy, która nie dość, że kompletnie oczarowała mnie treścią swojej książki, to na dodatek rozbudziła mój apetyt na kolejne dzieła opisujące przygody głównej bohaterki.

26 września 2015

"Dziedzictwo ognia" - Sarah J. Maas [premiera]


Recenzje poprzednich tomów: Szklany tron | Korona w mroku


Pamiętam jeszcze czasy, w których seria Szklany tron opowiadała o zabójczyni, która pragnęła odzyskać wolność i niezależność... Tak, to było aż dwie książki temu. Nadszedł jednak czas, żeby raz na zawsze pożegnać się z tą tematyką i przeskoczyć na wyższe obroty. Dziedzictwo ognia Sarah J. Maas opowiada bowiem o spuściźnie Aelin Ashryver Galathynius, zaginionej królowej Terrasenu, która włada potężną magią i zamierza wyzwolić Adarlan spod jarzma tyranicznego króla. Czy może być coś jeszcze lepszego? Tak - Rowan. Ale o nim za chwilę.

24 września 2015

"Korona w mroku" - Sarah J. Maas


Recenzja poprzedniego tomu: Szklany tron

Szklany tron zapamiętałam jako interesującą książkę, której kontynuację chętnie poznam w bliżej nieokreślonej przyszłości. Musicie wiedzieć, że pisząc recenzję drugiego tomu, znam już treść trzeciego i jestem w trakcie czytania czwartego. Śmiać mi się chce, bo uważałam, że jest to dobra opowieść - i nic poza tym. Tymczasem zarówno Korona w mroku, jak i pozostałe książki z serii dobitnie udowadniają, że historia Celaeny to jeden z najlepszych, doskonale przemyślanych i napisanych, współczesnych cyklów młodzieżowych.

20 września 2015

"Prawie jak gwiazda rocka" - Matthew Quick


Matthew Quick na każdym kroku udowadnia, że jest naprawdę obiecującym pisarzem, którego książki mają nie tylko bawić, ale i edukować. Właśnie to sprawiło, że w moich oczach jest to jeden z najlepszych autorów powieści młodzieżowych. Lepszym nawet niż niekwestionowany do tej pory lider, John Green. Bez kitu!

16 września 2015

"Kalendarze" - Małgorzata Gutowska-Adamczyk [przedpremiera]


Myślałam, że już niczym mnie nie zaskoczy. Mówiłam tak przed premierą powieści Fortuna i namiętności, która okazała się dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Teraz sytuacja się powtórzyła. Sądziłam, że powieść Kalendarze będzie kolejną z rzędu przyjemną lekturą - i nic poza tym. Tymczasem najnowsze dzieło Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk, choć niezbyt obszerne i znacznie odbiegające od zwyczajowo podejmowanej przez autorkę tematyki, przebiło wszystko inne, co dotychczas stworzyła - a to samo w sobie stanowi ewenement. Majstersztyk!

13 września 2015

Stos 9/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

12 września 2015

"Ene, due, śmierć" - M.J. Arlidge


Zabij albo zostań zabity - przed takim wyborem stają ofiary psychopatycznego mordercy, jednego z bohaterów powieści Ene, due, śmierć autorstwa M.J. Arlidge'a. Jest to kolejny już thriller, który wciągnął mnie bez reszty i wywarł na mnie piorunujące wrażenie. Poniżej możecie poczytać o moich wrażeniach z lektury.

4 września 2015

"Mimo lęku" - Susan Jeffers


Każdy z nas się czegoś boi. Nie znam nikogo, kto nie miałby żadnych lęków i odważnie szedł przez życie, o nic się nie martwiąc. Prawdziwą sztuką jest pogodzić się ze swoimi lękami, a swój strach zamienić w siłę. Niestety, jest to bardzo trudne i wymaga nauczenia się technik, które pomagają nam w osiągnięciu celu. O tym mniej-więcej opowiada poradnik Susan Jeffers - Mimo lęku, który miałam przyjemność przeczytać w formie e-booka.

2 września 2015

"Wypowiedz jej imię" - James Dawson


Każdy z nas słyszał kiedyś o Krwawej Mary - i nie mam tu bynajmniej na myśli popularnego drinka. Legenda o morderczej zjawie na stałe wsiąkła do światowej popkultury, a największe jak dotąd wrażenie zrobiła na mnie jej adaptacja w Supernatural. Teraz przyszła kolej na powieść Wypowiedz jej imię autorstwa Jamesa Dawsona. Czy okazała się równie dobra, co odcinek mojego ulubionego serialu? Przeczytajcie sami!

1 września 2015

Najciekawsze premiery września


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

31 sierpnia 2015

Podsumowanie sierpnia


Nadszedł czas, bym podsumowała sierpień. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

30 sierpnia 2015

"Co nas nie zabije" - David Lagercrantz [premiera]


Nigdy, w nawet najśmielszych marzeniach, nie sądziłam, że Millenium Stiega Larssona doczeka się kontynuacji. To tak, jakby ktoś mi powiedział, że J.K. Rowling napisze kolejną powieść o Harry'm Potterze. Po śmierci autora kultowej sagi kryminalnej, dzięki której pokochałam skandynawską literaturę, nie liczyłam na ciąg dalszy. A tu proszę, pojawił się niejaki David Lagercrantz i napisał czwarty tom. Czy książka Co nas nie zabije dała radę?

26 sierpnia 2015

"Stalkerzy" - Paul Finch


Po wielu udanych spotkaniach z powieściami na temat stalkingu, pełna nadziei sięgnęłam po e-booka Stalkerzy Paula Fincha, sądząc, że jego tytuł mówi sam za siebie i będę miała do czynienia z kolejną trzymającą w napięciu historią. Jak się zapewne domyślacie, tak się nie stało, o czym możecie przeczytać poniżej.

18 sierpnia 2015

Stos 8/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

5 sierpnia 2015

"Paragraf 5" - Kristen Simmons


Stany Zjednoczone przyszłości to brutalnie wyniszczony wojną kraj, w którym władzę dzierży armia, podczas gdy ludność cywilna żyje w ciągłym strachu przed aresztowaniami. Porządku pilnuje Straż Obywatelska, zajmująca się egzekwowaniem licznych paragrafów, a także w wyłapywaniem osób, które je złamały. W takim świecie żyje Ember, główna bohaterka powieści Paragraf 5 autorstwa Kristen Simmons.

4 sierpnia 2015

"W głąb labiryntu" - Sigge Eklund


Uwielbiam powieści z dreszczykiem. Zawsze lubiłam, ale z czasem o nich zapomniałam i dopiero teraz zaczęły powracać do moich łask. Dzięki Gillian Flynn przypomniałam sobie jak bardzo je lubię i od tamtej pory chętniej sięgam po tego typu historie - a im bardziej są chore lub niejednoznaczne, tym lepiej. Powieść W głąb labiryntu Sigge Eklunda to jedna z takich właśnie publikacji i dziś chciałabym Was zachęcić do jej lektury.

3 sierpnia 2015

"SYLO" - D.J. MacHale


SYLO autorstwa D.J. MacHale'a to kolejny e-book, który miałam ostatnio przyjemność przeczytać. Co ciekawe, jest to powieść, która zapowiadała się na totalny gniot i już miałam odłożyć ją na bok, kiedy gdzieś tak w połowie autor postanowił wziąć się w garść i wyczarował perełkę w stylu Jutro Johna Marsdena, tylko że o niebo lepszą. Spodobała mi się do tego stopnia, że już dziś nie mogę doczekać się lektury kontynuacji.

2 sierpnia 2015

"Niezauważalna" - Marcus Sedgwick


Niezauważalna Marcusa Sedgwicka przykuła mój wzrok dzięki klimatycznej okładce, dlatego kiedy nadarzyła się okazja, by przeczytać tę powieść w formie e-booka, nie wahałam się i od razu zabrałam do lektury. Liczyłam na coś oryginalnego, ale nie mogę powiedzieć, że jestem zadowolona. Poniżej możecie przeczytać dlaczego.

1 sierpnia 2015

Najciekawsze premiery sierpnia


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

31 lipca 2015

"Napój miłosny" - Eric-Emmanuel Schmitt [+ KONKURS!]



Eric-Emmanuel Schmitt to pisarz, którego twórczość omijam zwykle szerokim łukiem. Nie mogę nazwać się jego fanką, ponieważ nie odpowiada mi styl, w którym pisze swoje książki. Okazuje się jednak, że istnieje wyjątek od tej reguły: Napój miłosny. Jest to dzieło niepozorne – wydawać by się mogło, że na niewielkiej ilości stron autor nie zdoła w żaden sposób opisać miłości. Schmitt ma to do siebie, że nie potrzebuje się rozpisywać, by w pięknych słowach ująć sedno sprawy i ta książka jest na to doskonałym przykładem. 

21 lipca 2015

"Sekret O'Brienów'' - Lisa Genova


Lisa Genova jest autorką, która zdobyła światową sławę dzięki pisaniu książek o różnego rodzaju schorzeniach neurologicznych. Na pewno pamiętacie Motyla, Lewą stronę życia i Kochając syna, czyli trzy bardzo popularne powieści jej autorstwa. Ja, na przekór temu, że Motyl od dawna czeka na mnie na półce, sięgnęłam po najnowsze dzieło słynnej pisarki - Sekret O'Brienów w formie e-booka. Jesteście ciekawi moich wrażeń?

20 lipca 2015

"Musimy coś zmienić" - Sandy Hall


Kiedy decydowałam się na lekturę powieści Musimy coś zmienić, przyświęcał mi jasny cel: pełen relaks. Miałam ochotę na lekką i odprężającą historię, dzięki której przyjemnie spędzę czas. Czy dzieło Sandy Hall spełniło moje oczekiwania? Sprawdźcie moją recenzję, w której zawarłam swoje odczucia co do lektury.

19 lipca 2015

Stos 7/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

14 lipca 2015

"Kroniki Amberu. Tom II" - Roger Zelazny


Recenzja poprzedniego tomu: Tom I

Roger Zelazny uwiódł mnie swoim stylem, opisując zawiłe dzieje księcia Corwina z Amberu, co doprowadziło do tego, że z ogromnym zapałem zasiadłam do lektury drugiego tomu słynnych Kronik Amberu. Pierwsze opowiadania spodobały mi się tak bardzo, że nie wyobrażałam sobie porzucenia serii w połowie i ochoczo zabrałam się do czytania. Poniżej możecie przeczytać o moich mieszanych odczuciach.

1 lipca 2015

Najciekawsze premiery lipca


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

24 czerwca 2015

"Wybacz mi, Leonardzie" - Matthew Quick


Lubię kiedy książki młodzieżowe są czymś więcej niż zwykłą powieścią i niosą za sobą jakieś przesłanie. Matthew Quick pod tym względem nie mógłby mnie zawieść, bo jego dzieła zawsze mają sens i nie są bezwartościowe jak większość publikacji przeznaczonych dla młodego odbiorcy. Sięgając po Wybacz mi, Leonardzie, wiedziałam, że będę zadowolona z lektury. Tym  bardziej, że poleca ją mój ulubiony poczochraniec, Dawid Podsiadło.

20 czerwca 2015

"Pod kloszem" - Meg Wolitzer [premiera]


Byłam przekonana, że Meg Wolitzer powieścią Pod kloszem debiutuje na rynku polskim, jednak gdy na potrzeby tej recenzji robiłam mały research, okazało się, że to nie pierwsza jej książka, która pojawiła się w naszym kraju. Jako że pozostałe nie są warte choćby jednego zdania, skupię się tylko na jej najnowszym dziele, które totalnie mnie rozczarowało, mimo że 90% treści było świetne. Jesteście ciekawi jak to możliwe? Postaram się to wyjaśnić poniżej, nie zdradzając szczegółów, aby nie zepsuć przyjemności z czytania osobom, które się na to zdecydują.