STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

31 marca 2015

Podsumowanie marca


Nadszedł czas, bym podsumowała marzec. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

30 marca 2015

"Akademia Dobra i Zła" - Soman Chainani


Walka Dobra ze Złem to temat chętnie wykorzystywany w literaturze. Pisali o niej J.R.R. Tolkien, J.K. Rowling i masa innych znanych autorów, a teraz do tej grupy dołączył także Soman Chainani, utalentowany pisarz, dzięki któremu zakochałam się w baśniach. Jego debiutancką powieść, czyli Akademię Dobra i Zła, okrzyknięto hitem na miarę Harry'ego Pottera. Jak się przekonałam na własnej skórze, rzeczywiście coś w tym jest!

26 marca 2015

"Will Grayson, Will Grayson" - John Green, David Levithan


John Green to pisarz, którego nie muszę nikomu przedstawiać. Przygodę z jego twórczością zaczęłam od Gwiazd naszych wina i z perspektywy wszystkich sześciu książek, które udało mi się do tej pory przeczytać, sądzę, że źle się stało, iż najlepszą powieść przeczytałam na początku. Patrząc na wszystkie dzieła pisarza wydane w naszym kraju, dochodzę do wniosku, że każda historia była gorsza od poprzedniej. Inaczej: były one tak samo przyjemne w odbiorze, lecz zabiła je schematyczność działań autora. Aż chce się zaśpiewać: Ale to już było...

23 marca 2015

"Posłaniec" - Lois Lowry [premiera]


Recenzje poprzednich tomów: Dawca | Skrawki błękitu

Dawca sprawił, że zakochałam się w twórczości Lois Lowry, zaś powieść Skrawki błękitu tylko utwierdziła mnie w przekonaniu, że ta kobieta potrafi cudnie pisać. Nie mogłabym odmówić sobie przeczytania kolejnej książki jej autorstwa, toteż z przyjemnością zabrałam się do lektury najnowszej części Kwartetu Dawcy, czyli Posłańca.

20 marca 2015

"Girl online" - Zoe Sugg [przedpremiera]


Zoe Sugg, występująca w sieci pod pseudonimem Zoella, jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych brytyjskich vlogerek na świecie. Jest śliczna i urocza, ma barwną osobowość, przystojnego chłopaka oraz życie, o którym skrycie marzę. Niedawno spełniła kolejne ze swoich marzeń i wydała książkę. O cudownej powieści Girl online napiszę Wam za chwilę, jednak chciałabym jeszcze pozostać na chwilę przy osobie Zoe. Śledźcie uważnie jej poczynania w sieci, bo ta dziewczyna zawojuje świat! Jestem jej bardzo wdzięczna, bo dzięki niej uwierzyłam, że marzenia naprawdę się spełniają. Jeśli więc pragnę wydać własną powieść, to przy odrobinie samozaparcia, ciężkiej pracy i wiary we własne siły być może uda mi się tego dokonać. Gdyby nie Zoe, nadal sterczałabym w miejscu, bojąc się sięgnąć po własne marzenia. Nie popełniajcie tego samego błędu i odważnie walczcie o to, czego pragniecie, a bardzo prawdopodobne, że uda Wam się osiągnąć sukces!

19 marca 2015

"Wodospad" - Lauren Kate


Recenzja poprzedniego tomu: Łza

Łzy Eureki sprowadziły na Ziemię potop. Dosłownie w ostatniej chwili udało jej się uratować ojca, rodzeństwo i najbliższą przyjaciółkę, a następnie wraz z Anderem wyruszyć na poszukiwania Solona, który mógłby pomóc nastolatce w odwróceniu skutków tego, co uczyniła. Wyprawa jest trudna i smutna - na mityczną Córkę Łez czyha niebezpieczeństwo, a ponadto nie ma gorszego widoku od umierającej planety, która gnije i wilgotnieje od nadmiaru słonej wody. Czy Eureka ocali świat i nie dopuści do wyniesiena Atlantydy?

18 marca 2015

"Sekretne życie pszczół" - Sue Monk Kidd [przedpremiera]


Pszczoły uważałam dotąd za latająco-bzyczące maszyny do zabijania, które tylko czekają na odpowiedni moment, by mnie użądlić i wywołać w moim organizmie reakcję alergiczną. Nigdy jakoś nie zwracałam uwagi na to, że w gruncie rzeczy są to bardzo pożyteczne owady, dzięki którym możemy cieszyć się wspaniałym smakiem owoców. W powieści Sue Monk Kidd zatytułowanej Sekretne życie pszczół te stworzenia stają się urokliwym tłem dla dużo poważniejszych tematów - i może dzięki temu jest ona tak wspaniała i wartościowa.

16 marca 2015

"Fortuna i namiętności. Klątwa" - Małgorzata Gutowska-Adamczyk


Mam słabość do Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk. Lubię jak pisze, bo robi to doskonale - nie za prosto, nie za trudno, z zachowaniem stylu odpowiedniego do opisywanej epoki i po uprzednim przygotowaniu się od strony merytorycznej. Cenię autorów, którzy robią coś więcej niż klepanie w klawiaturę na czas - a autorka Klątwy bez wątpienia należy do tej grupy. Na najnowszą serię jej autorstwa zatytułowaną Fortuna i namiętności czekałam z ogromną niecierpliwością, a gdy przyszło co do czego i pierwszy tom trafił w moje ręce, rzuciłam się do czytania niczym wygłodniałe zwierzę. Czy książka spełniła moje oczekiwania?

15 marca 2015

Stos 3/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie interesuje. Jak zwykle liczę na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może i podzielicie się ze mną własnymi typami?

14 marca 2015

"Wiem o tobie wszystko" - Claire Kendal


Ludzie z natury stworzeni są do wolności i tylko z własnej głupoty mogą zostać jej pozbawieni. Chcemy być wolni i robić to, na co mamy ochotę, ale czasami dzieje się coś, przez co stajemy się więźniami lęków zakorzenionych gdzieś głęboko w naszych umysłach. Przestajemy czuć się bezpieczni nawet we własnych domach, rozglądamy wokół siebie w poszukiwaniu zagrożenia i wszędzie widzimy źródło naszego niepokoju. Nie są to objawy paranoi, lecz dowody na to, że padliśmy ofiarą stalkingu. Dawno temu miałam do czynienia ze stalkerem i - wierzcie mi - nie ma nic gorszego od przeczytania sms-a o treści Masz fajne plakaty w pokoju lub Mam nadzieję, że smakował ci kebab. Moje doświadczenia z prześladowaniem, bez wątpienia nieprzyjemne, są jednak niczym w porównaniu z tym, co przeżyła bohaterka thrillera psychologicznego Claire Kendal - Wiem o tobie wszystko.

12 marca 2015

"Sabriel" - Garth Nix


Jeszcze zanim sięgnęłam po Sabriel, tom otwierający trylogię Gartha Nixa, wiedziałam, że mogę spodziewać się lektury innej niż wszystkie. Z opisu książki wynikało, że autor skłania się raczej ku klasycznej wizji fantastyki, z okładki wyłaniał się obraz pradawnej magii, a z faktu, że powieść ujrzała światło dzienne po raz pierwszy w 1995 roku, a teraz doczekała się w Polsce drugiego wznowienia, wywnioskowałam, że jest to kawał dobrej literatury.

8 marca 2015

"Gwiezdny wojownik. Działko, szlafrok i księżniczka" - Katarzyna Berenika Miszczuk


Katarzyna Berenika Miszczuk zasłynęła w Polsce dzięki powieści Wilk, którą napisała, mając zaledwie piętnaście lat. Książka pojawiła się na rynku w momencie, w którym autorka uzyskała pełnoletność. Od tamtej pory minęło dużo czasu i dziś młoda pisarka ma na koncie kilka kolejnych dzieł, w tym Gwiezdnego wojownika z podtytułem Działko, szlafrok i księżniczka. Jest to jej pierwsza publikacji z gatunku space opery, ale czy udana?

7 marca 2015

"Butik na Astor Place" - Stephanie Lehmann


Każdy z nas ma jakieś zainteresowania. Ja, dajmy na to, uwielbiam historię brytyjskiej monarchii i wszystko, co ma związek z Nowym Jorkiem, zwłaszcza tym z lat dwudziestych i trzydziestych ubiegłego wieku. Gdybym miała wybrać czasy, w których przyszłoby mi żyć, to pewnie postawiłabym właśnie na to - chodziłabym na bale jak u Gatsby'ego, piła nielegalnie alkohol i do późna w nocy siedziała w klubach, w których grało się stary, dobry jazz.

4 marca 2015

"Wierni wrogowie" - Olga Gromyko


Wiernych wrogów pod koniec 2014 roku uznałam za najlepszą książkę przeczytaną przeze mnie w przeciągu tych dwunastu miesięcy, a jej autorkę, Olgę Gromyko, obwołałam swoim największym odkryciem od czasów Tolkiena i Rowling. Wstyd się przyznać, ale tę utalentowaną pisarkę zza naszej wschodniej granicy poznałam dopiero teraz, przy okazji pojawienia się na polskim rynku nowej powieści z tego samego uniwersum, co jej poprzednie dzieła wydane u nas przez Fabrykę Słów. Nie znałam wcześniej słynnego cyklu o Wiedźmie, choć wielokrotnie czytałam o nim w sieci. Po skończeniu Wiernych wrogów od razu pokochałam jej styl, poczucie humoru i wizję, po czym... zakupiłam wszystkie dostępne w Polsce publikacje podpisane jej nazwiskiem.

3 marca 2015

"Sherlock Holmes. Tom III" - Arthur Conan Doyle


Recenzje poprzednich tomów: Tom I | Tom II

Po ostatni tom przygód Sherlocka Holmesa w nowym przekładzie sięgałam niechętnie, jakby z ostrożnością. Nie dlatego, że spodziewałam się kiepskiej lektury, lecz z uwagi na to, że bardzo chciałam odłożyć nasze pożegnanie na później. Odczuwałam silny dyskomfort na myśl o tym, że to już koniec i prawdopodobnie minie sporo czasu, zanim znowu sięgnę po tomiszcza wydane przez wydawnictwo Zysk i S-ka. Jedynym pocieszeniem był dla mnie fakt, że w każdej chwili mogę powrócić do swoich ulubionych opowiadań - tych zaś było w tej trylogii bez liku.