STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

30 kwietnia 2015

Podsumowanie kwietnia


Nadszedł czas, bym podsumowała kwiecień. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

"Dziewczyna w mechanicznym kołnierzu" - Kady Cross


Recenzja poprzedniego tomu: Dziewczyna w stalowym gorsecie

Pierwszą myślą, która pojawiła się w mojej głowie tuż po zobaczeniu okładki Dziewczyny w mechanicznym kołnierzu, było pytanie: Gdzie jest Finley i kim jest ta dziewczyna? Przeraziłam się, że główna postać zostanie zastąpiona inną, ale z drugiej strony czułam też miłe podekscytowanie czekającą mnie lekturą drugiego tomu Kronik Steampunku. Muszę przyznać, że spodziewałam się po nim czegoś innego, w zasadzie gorszego, bo jak przecież można porzucić ideę pisania o Fin, a jednak otrzymałam przyzwoitą kontynuację, która okazała się dla mnie sporym zaskoczeniem. Poniżej możecie przeczytać moją opinię na temat książki.

29 kwietnia 2015

"Futu.re" - Dmitry Glukhovsky


Dmitry Glukhovsky od kilku lat święci w Polsce triumfy za sprawą postapokaliptycznego uniwersum Metro 2033. Chciałabym podkreślić, że nie miałam z nim wcześniej do czynienia, więc nie potrafię stwierdzić, czy autorowi udało się poczynić jakieś postępy i dzięki Futu.re wspiąć na wyżyny własnego pisarstwa. Mogę za to napisać Wam co sądzę o jego najnowszym dziele, przez wielu odbiorców już teraz uznawanym za wybitne.

27 kwietnia 2015

"Kroniki Amberu. Tom I" - Roger Zelazny


Roger Zelazny był synem Irlandki i Polaka, który zdobył wiele prestiżowych nagród, w tym Hugo i Nebulę. Pisząc Kroniki Amberu, nie spodziewał się zapewne, że po kilkunastu latach zbiór stanie się kanonem literatury fantasy i science fiction. Wykreowany przez niego świat okazał się na tyle pociągający, że po jego śmierci nadal cieszy się dużym zainteresowaniem ze strony miłośników gatunku. Należące już do klasyki dzieło Zelaznego doczekało się w Polsce kolejnego wznowienia, które tym razem przygotowało wydawnictwo Zysk i S-ka. Za jego sprawą w ręce czytelników trafiło obszerne wydanie w twardej oprawie, z obwolutą i wspaniałą ilustracją na okładce. Pierwszy tom to: Dziewięciu książąt Amberu, Karabiny Avalonu, Znak jednorożca, Ręka Oberona, Dworce chaosu.

20 kwietnia 2015

"Pandemia" - Jana Wagner


Postapokalipsa w rosyjskich realiach? O tym jeszcze nie czytałam! Właśnie to było najważniejszym powodem, dla którego sięgnęłam po Pandemię Jany Wagner, aczkolwiek do lektury zachęciło mnie również wiele pozytywnych recenzji przeczytanych w sieci. Finalnie książka przypadła mi do gustu, choć nie obyło się też bez kilku zgrzytów, które w minimalnym stopniu przyczyniły się do tego, że oceniłam powieść nieco słabiej od innych.

19 kwietnia 2015

"Bóg zawsze znajdzie ci pracę" - Regina Brett


Do tej pory trzymałam się od Reginy Brett z daleka. Powód był prosty, a mianowicie odrzucało mnie słowo Bóg w dwóch z trzech wydanych u nas tytułach książek jej autorstwa. Zupełny przypadek sprawił, że w moje ręce trafił poradnik Bóg nigdy nie mruga. Z nudów, ale i wrodzonej ciekawości, postanowiłam zajrzeć do jego wnętrza. Przeczytałam zaledwie kilkanaście stron i od razu przepadłam. Zakochałam się w Reginie Brett i przekonałam, że w jej twórczości poradnikowej Bóg wcale nie stoi na pierwszym miejscu, a religia ani trochę nie stanowi trzonu przedstawionych w jej dziełach historii z życia autorki. Przekonana o tym, że robię dobrze, sięgnęłam po pozycję Bóg zawsze znajdzie ci pracę i uważnie ją przestudiowałam, a dziś dzielę się z Wami wrażeniami z jej lektury.

18 kwietnia 2015

"Wyprawa skrytobójcy" - Robin Hobb


Recenzje poprzednich tomów: Uczeń skrytobójcy | Królewski skrytobójca

Za każdym razem, gdy sięgam po powieść, która okazuje się finałem jakiejś dłuższej historii, dopada mnie taka dziwna nostalgia. Nie lubię kończyć ulubionych serii, ponadto uważam, że ich autorzy mogliby jak dla mnie pisać je w nieskończoność, bo i tak nigdy by mi się nie znudziły. Są przecież pisarze, z których twórczością nie chcemy się za nic w świecie rozstawać, prawda? Dla mnie przykładem takiej osoby jest Robin Hobb. Pewnie dlatego lektura Wyprawy skrytobójcy na początku wydawała mi się słodko-gorzkim przeżyciem, w związku z czym podchodziłam do niej jak pies do jeża. Dopiero z czasem dostrzegłam, że obok ukochanych bohaterów i ulubionych wątków ukrywają się również rozliczne wady tekstu, z powodu których pożegnanie z Królestwem Sześciu Księstw nie należało do zbytnio udanych. Ale o tym napiszę Wam za chwilę.

17 kwietnia 2015

"Duff" - Kody Keplinger


O książce Kody Keplinger zatytułowanej Duff zrobiło się u nas głośno za sprawą ekranizacji filmowej, która ma naprawdę niewiele wspólnego z literackim pierwowzorem. Niektórzy z Was już się pewnie stukają w głowę i myślą: Taka stara, a za takie książki się bierze. Nie dziwię się Wam i powiem więcej: nie sięgnęłabym po tę młodzieżówkę, gdybym nie chciała z jej pomocą rozliczyć się z czasami licealnymi, których nie wspominam dobrze właśnie z uwagi na moje relacje z rówieśnikami. A raczej ich brak. Byłam odludkiem, który miał to gdzieś, i w pewnym sensie wciąż nim pozostaję, jednak w głębi serca czułam się tak jak główna bohaterka Duff. Nie chciałam być tą gorszą. Powieść Kody Keplinger potraktowałam jako terapię, jednak czy miało to sens?

16 kwietnia 2015

Stos 4/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie interesuje. Jak zwykle liczę na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może i podzielicie się ze mną własnymi typami?

15 kwietnia 2015

"Starter" - Lissa Price

 

Wyobraźcie sobie, że w wyniku wojny umierają wszyscy między dwudziestym a sześćdziesiątym rokiem życia. Jeśli macie szczęście, nie zostajecie sami na świecie i w towarzystwie rodziny staracie się przetrwać najgorsze. Jeśli jednak macie pecha i tracicie swoich bliskich, trafiacie na ulicę i sami walczycie o przetrwanie. W takich warunkach żyje Callie, główna bohaterka Startera Lissy Price. Wraz z braciszkiem Tylerem i przyjacielem Michaelem stołuje się w śmietnikach i sypia w opuszczonych budynkach. Kiedy w końcu bieda zagląda całej trójce w oczy, dziewczyna decyduje się na desperacki krok - pracę dla Prime Destinations, przedsiębiorstwa, które za pieniądze wypożycza starszym ludziom ciała nastolatków.

12 kwietnia 2015

"Zakon Mimów" - Samantha Shannon [przedpremiera]


Recenzja poprzedniego tomu: Czas Żniw

Samantha Shannon, która szturmem podbiła polski rynek książki w końcówce 2013 roku, długo kazała mi czekać na kontynuację Czasu Żniw, czyli swojego niezwykle udanego debiutu literackiego. Musiał minąć ponad rok, nim w moje ręce trafił Zakon Mimów. Czy ta długa przerwa wpłynęła na jakość historii Paige Evy Mahoney i czy tym razem autorce udało się mnie czymś zaskoczyć? Przeczytajcie o tym w mojej przedpremierowej recenzji!

8 kwietnia 2015

"Czerwona królowa" - Philippa Gregory


Recenzje poprzednich tomów: Władczyni rzek | Biała królowa

Historyczna Wojna Kuzynów, rozpętana przez dwa zwaśnione rody Yorków i Lancasterów, dała początek nowej dynastii panującej. Okazję do przejęcia tronu wykorzystali wówczas Tudorowie. Małgorzata Beaufort poświęciła wszystko, by jej jedyny syn, Henryk Tudor, odzyskał należne mu dziedzictwo. Latami sukcesywnie dążyła do jego koronacji, spiskując na dworze i poza nim, a także dokonując czynów, które nie świadczyły o niej zbyt dobrze z racji tego, że była kobietą. Mimo że ojciec Henryka VIII jest tu bez wątpienia najważniejszą postacią, Czerwona królowa nie przedstawia jego losów, lecz historię osoby, która doprowadziła do tego, że zasiadł na tronie Anglii. Mowa o jego matce, którą śmiało można nazwać Twórczynią Króla.