STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

31 maja 2015

Podsumowanie maja


Nadszedł czas, bym podsumowała maj. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

26 maja 2015

"Julia. Trzy tajemnice" - Tahereh Mafi


Recenzje poprzednich tomów: Dotyk Julii | Sekret Julii | Dar Julii

Tahereh Mafi napisała jeden z moich ulubionych cyklów młodzieżowych. Wszystkie trzy książki składające się na trylogię jej autorstwa bardzo mi się spodobały, kiedy więc dowiedziałam się, że światło dzienne ujrzy też zbiór opowiadań zatytułowany Julia. Trzy tajemnice, naprawdę się ucieszyłam. Byłam podekscytowana faktem, że w końcu będę mogła przeczytać cokolwiek z punktu widzenia Aarona, który jest moim pierwszym poważnym book crushem, do czego z racji wieku chyba nie powinnam się przyznawać.

24 maja 2015

"Endgame. Wezwanie" - James Frey, Nils Johnson-Shelton


Motyw końca świata jest popularny i chętnie wykorzystywany w literaturze. Wielu autorów pisało o apokalipsie, nierzadko obwiniając o nią ludzkość nadmiernie wykorzystującą surowce naturalne, niszczącą własną planetę i zatruwającą powietrze spalinami, a niekiedy zrzucając winę na kosmitów, naturę czy sztuczną inteligencję. Tego typu książek było już mnóstwo, ale dopiero James Frey w asyście Nilsa Johnsona-Sheltona poszedł o krok dalej i stworzył multimedialny projekt, którego jednym z elementów jest powieść Endgame. Wyzwanie.

23 maja 2015

"Dying Light. Aleja Koszmarów" - Raymond Benson


To, że Polacy potrafią robić dobre gry, wie każdy kto grał w Wiedźmina, This war of mine i Dying Light. Pierwsza z nich to nasze największe dobro narodowe, druga zrobiła piorunujące wrażenie na graczach z całego świata, a na podstawie trzeciej autor Raymond Benson napisał powieść o podtytule Aleja Koszmarów. Czy apokalipsa zombie ukazana w książce dorównuje temu, co mogliśmy zobaczyć w komputerowej wizji Techlandu?

22 maja 2015

"Ostatnia spowiedź. Tom III" - Nina Reichter


Recenzje poprzednich tomów: Tom I | Tom II

Ninie Reichter zawdzięczam mile spędzony czas przy lekturze dwóch typowych romansideł, które jednak okazały się na tyle sprawnie napisane i interesujące, że w tym przypadku określenie romansidło nie ma negatywnego wydźwięku. Kiedy światło dzienne ujrzał finałowy tom bestsellerowej Ostatniej spowiedzi, ochoczo zabrałam się do czytania. Nie mogę powiedzieć, by jego zakończenie mnie usatysfakcjonowało, gdyż od początku kibicowałam tylko jednemu z braci Rothfeld, i tak się składa, że to nie on ostatecznie został wybrankiem Ally, jednak muszę przyznać, że powieść ta odcisnęła na moim sercu bolesne piętno i zdecydowanie rozstroiła emocjonalnie.

21 maja 2015

"Następczyni" - Kiera Cass


Recenzje poprzednich tomów: Rywalki | Elita | Jedyna

Odkąd dowiedziałam się, że Kiera Cass postanowiła kontynuować swoją rywalkową serię, wprost nie mogłam się doczekać aż jej najnowsza książka wpadnie w moje ręce. Wiedziałam, że autorka postanowiła napisać o dzieciach Americi i Maxona, jednak nie zniechęciło mnie to do lektury Następczyni. Powieść niedawno miała swoją polską premierę, podobnie zresztą jak światową, a ja już dziś dzielę się z Wami moją opinią na jej temat.

19 maja 2015

"Dziewczyny z Syberii" - Anna Herbich


Syberia kojarzy nam się zwykle z nieprzeniknioną puszczą na terytorium Rosji, jednak warto, a nawet trzeba pamiętać, że było to też miejsce, do którego wywożono naszych rodaków, aby umierali z głodu i wycieńczenia za to, że śmieli nazywać się Polakami. Dla nich nie był to egzotyczny las pełen pięknych zwierząt i roślin, lecz piekło, z którego niewielu osobom udało się uciec. Anna Herbich w rozmowach z kilkoma kobietami, które tego dokonały przedstawia mroczny obraz syberyjskich łagrów i kołchozów oraz przejmującą historię prawdziwych bohaterek.

17 maja 2015

Stos 5/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

16 maja 2015

"Niezłomni" - C.J. Daugherty [przedpremiera]


Recenzje poprzednich tomów: Wybrani | Dziedzictwo | Zagrożeni | Zbuntowani

W końcówce lutego miałam przyjemność przedpremierowo zapoznać się z powieścią Niezłomni, która wówczas funkcjonowała pod oryginalnym tytułem jako Endgame. Moim zadaniem było opisać wrażenia płynące z lektury i przygotować krótkie opracowanie. Potem aż mnie skręcało, gdy widziałam w sieci dyskusje o fabule książki, bo sama wiedziałam jak to wszystko się kończy, ale nie mogłam o tym mówić, ponieważ obowiązywała mnie ścisła tajemnica. Jako że mogę już podzielić się z Wami opinią o tomie wieńczącym cykl C.J. Daugherty, uznałam, że nie ma lepszego dnia na publikację recenzji niż sobotnie Warszawskie Targi Książki.

15 maja 2015

"Dziewczyna ognia i cierni" - Rae Carson


Tego chyba jeszcze nie było. Czy magię i religię można umieścić w jednej książce młodzieżowej i nie zostać za to zlinczowanym? Najwyraźniej można, skoro Rae Carson wydała Dziewczynę ognia i cierni i nadal ma się dobrze. Przyznaję, że wyraźny wydźwięk religijny tego dzieła wywołał u mnie niemały szok, ponieważ na co dzień tak bardzo wypieram kwestię wiary ze swojego życia, że nawet czytając blurb, nie domyśliłam się, że będzie ona stanowiła główną oś opowiedzianej przez autorkę historii. Co zatem sądzę o jej debiucie?

12 maja 2015

"Lirael" - Garth Nix


Recenzja poprzedniego tomu: Sabriel

Po przeczytaniu Sabriel po uszy zakochałam się w Starym Królestwie, miejscu, które przeraża i zarazem pociąga swoją niezwykłością. W takiej sytuacji mój powrót do świata magii wykreowanego przez Gartha Nixa był jedynie kwestią czasu. Wręcz nie mogłam się doczekać lektury dalszych przygód młodej nekromantki, zbudzonego ze snu księcia i magicznego kota. Czego zatem można spodziewać się po lekturze Lirael?

8 maja 2015

Najciekawsze premiery maja


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!

7 maja 2015

"Nieskończoność" - Sherrilyn Kenyon


Apokalipsa zombie to wdzięczny temat, który do tej pory bez względu na formę przypadał mi do gustu. Mimo że swoją przygodę z umarlakami zaczynałam od The Walking Dead, do dzisiaj największą miłością darzę Przegląd Końca Świata Miry Grant. Myślałam, że powieści o żywych trupach nie da się źle napisać, a tu nagle pojawiła się Sherrilyn Kenyon, której naprawdę niewiele brakuje, by popełnić ten karygodny w moich oczach błąd.

6 maja 2015

"Próba ognia" - Josephine Angelini


Polscy czytelnicy być może kojarzą Josephine Angelini z inną serią, która kilka lat temu pojawiła się w naszym kraju, lecz dla mnie lektura Próby ognia to dopiero pierwsze spotkanie z twórczością tej popularnej autorki. Nie wiedziałam czego się spodziewać, ale miałam cichą nadzieję, że pisarka pozytywnie mnie zaskoczy. Tak też się stało - jej najnowsza powieść wydana nakładem Wydawnictwa Jaguar podbiła moje serce i rozbudziła apetyt na więcej. Być może wkrótce sięgnę po serię Spętani przez bogów, a już na pewno po kontynuację Próby ognia.