STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

30 września 2015

Podsumowanie września


Nadszedł czas, bym podsumowała wrzesień. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

28 września 2015

"Misja Ivy" - Amy Engel


Pisarze prześcigają się w pomysłach na dystopijne cykle młodzieżowe. Wielu z nich nie osiąga w tym sukcesu, ale od czasu do czasu pojawiają się szczęśliwcy, którym jakoś się to udaje. Bez wątpienia mogę tak powiedzieć o Amy Engel, autorce powieści Misja Ivy, która nie dość, że kompletnie oczarowała mnie treścią swojej książki, to na dodatek rozbudziła mój apetyt na kolejne dzieła opisujące przygody głównej bohaterki.

26 września 2015

"Dziedzictwo ognia" - Sarah J. Maas [premiera]


Recenzje poprzednich tomów: Szklany tron | Korona w mroku


Pamiętam jeszcze czasy, w których seria Szklany tron opowiadała o zabójczyni, która pragnęła odzyskać wolność i niezależność... Tak, to było aż dwie książki temu. Nadszedł jednak czas, żeby raz na zawsze pożegnać się z tą tematyką i przeskoczyć na wyższe obroty. Dziedzictwo ognia Sarah J. Maas opowiada bowiem o spuściźnie Aelin Ashryver Galathynius, zaginionej królowej Terrasenu, która włada potężną magią i zamierza wyzwolić Adarlan spod jarzma tyranicznego króla. Czy może być coś jeszcze lepszego? Tak - Rowan. Ale o nim za chwilę.

24 września 2015

"Korona w mroku" - Sarah J. Maas


Recenzja poprzedniego tomu: Szklany tron

Szklany tron zapamiętałam jako interesującą książkę, której kontynuację chętnie poznam w bliżej nieokreślonej przyszłości. Musicie wiedzieć, że pisząc recenzję drugiego tomu, znam już treść trzeciego i jestem w trakcie czytania czwartego. Śmiać mi się chce, bo uważałam, że jest to dobra opowieść - i nic poza tym. Tymczasem zarówno Korona w mroku, jak i pozostałe książki z serii dobitnie udowadniają, że historia Celaeny to jeden z najlepszych, doskonale przemyślanych i napisanych, współczesnych cyklów młodzieżowych.

20 września 2015

"Prawie jak gwiazda rocka" - Matthew Quick


Matthew Quick na każdym kroku udowadnia, że jest naprawdę obiecującym pisarzem, którego książki mają nie tylko bawić, ale i edukować. Właśnie to sprawiło, że w moich oczach jest to jeden z najlepszych autorów powieści młodzieżowych. Lepszym nawet niż niekwestionowany do tej pory lider, John Green. Bez kitu!

16 września 2015

"Kalendarze" - Małgorzata Gutowska-Adamczyk [przedpremiera]


Myślałam, że już niczym mnie nie zaskoczy. Mówiłam tak przed premierą powieści Fortuna i namiętności, która okazała się dla mnie ogromnym zaskoczeniem. Teraz sytuacja się powtórzyła. Sądziłam, że powieść Kalendarze będzie kolejną z rzędu przyjemną lekturą - i nic poza tym. Tymczasem najnowsze dzieło Małgorzaty Gutowskiej-Adamczyk, choć niezbyt obszerne i znacznie odbiegające od zwyczajowo podejmowanej przez autorkę tematyki, przebiło wszystko inne, co dotychczas stworzyła - a to samo w sobie stanowi ewenement. Majstersztyk!

13 września 2015

Stos 9/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

12 września 2015

"Ene, due, śmierć" - M.J. Arlidge


Zabij albo zostań zabity - przed takim wyborem stają ofiary psychopatycznego mordercy, jednego z bohaterów powieści Ene, due, śmierć autorstwa M.J. Arlidge'a. Jest to kolejny już thriller, który wciągnął mnie bez reszty i wywarł na mnie piorunujące wrażenie. Poniżej możecie poczytać o moich wrażeniach z lektury.

4 września 2015

"Mimo lęku" - Susan Jeffers


Każdy z nas się czegoś boi. Nie znam nikogo, kto nie miałby żadnych lęków i odważnie szedł przez życie, o nic się nie martwiąc. Prawdziwą sztuką jest pogodzić się ze swoimi lękami, a swój strach zamienić w siłę. Niestety, jest to bardzo trudne i wymaga nauczenia się technik, które pomagają nam w osiągnięciu celu. O tym mniej-więcej opowiada poradnik Susan Jeffers - Mimo lęku, który miałam przyjemność przeczytać w formie e-booka.

2 września 2015

"Wypowiedz jej imię" - James Dawson


Każdy z nas słyszał kiedyś o Krwawej Mary - i nie mam tu bynajmniej na myśli popularnego drinka. Legenda o morderczej zjawie na stałe wsiąkła do światowej popkultury, a największe jak dotąd wrażenie zrobiła na mnie jej adaptacja w Supernatural. Teraz przyszła kolej na powieść Wypowiedz jej imię autorstwa Jamesa Dawsona. Czy okazała się równie dobra, co odcinek mojego ulubionego serialu? Przeczytajcie sami!

1 września 2015

Najciekawsze premiery września


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!