STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

30 października 2015

"Człowiek o 24 twarzach" - Daniel Keyes [+ KOD ZNIŻKOWY!]


Każdy z nas marzył kiedyś o tym, by choć na krótką chwilę stać się kimś innym. Co by było, gdybyśmy nagle zmienili płeć, nabyli obcy akcent, opanowali nowe umiejętności? Fajnie, prawda? Przypadek Williama Milligana świadczy o tym, że nie do końca. Przypadłość, na którą chorował przez całe życie, uświadomiła mi, że najlepiej być po prostu sobą. Bohaterowi książki Człowiek o 24 twarzach autorstwa Daniela Keyesa nie było to dane.

28 października 2015

"Oddam ci słońce" - Jandy Nelson


Mam zwyczaj sięgać po niemal wszystkie książki z oferty Moondrive, dlatego gdy wśród  ich zapowiedzi ujrzałam Oddam ci słońce autorstwa Jandy Nelson, bez namysłu zamówiłam sobie jej egzemplarz. W międzyczasie w sieci pojawiły się dziesiątki optymistycznych recenzji, które tylko wzmogły mój apetyt na tę lekturę. Kiedy w końcu po nią sięgnęłam, ogarnęło mnie bezbrzeżne zdumienie. Zaintrygowani? Moją opinię znajdziecie poniżej!

26 października 2015

"Girl online w trasie" - Zoe Sugg [przedpremiera] [+ KONKURS!]


Recenzja poprzedniego tomu: Girl online

Gdybym tylko miała mnóstwo wolnego czasu do spożytkowania na bzdury, spędziłabym go, oglądając kanał Zoe Sugg, czyli uroczej Brytyjki vlogującej pod pseudonimem Zoella. Jeśli do tej pory o niej nie słyszeliście, to nie wiem gdzie się podziewaliście przez ostatnich kilka lat! Ta dziewczyna osiągnęła naprawdę ogromny sukces na skalę światową, dzięki czemu spełnia wszystkie swoje marzenia. Jej pierwsza książka - Girl online - to tylko jeden z nich. Historia Penny i Noah, którą tak się zachwycałam na początku wiosny, spodobała się czytelnikom do tego stopnia, że Zoe mogła z powodzeniem kontynuować przygodę z pisaniem. Tym oto sposobem w moje ręce trafiła kontynuacja pierwszego tomu - Girl online w trasie. Co o niej sądzę? Sprawdźcie poniżej!

21 października 2015

"Buntownik" - Julie Kagawa


Recenzja poprzedniego tomu: Talon

Wojna między Talonem i Zakonem Świętego Jerzego trwa w najlepsze, Ember i Garret walczą o przetrwanie, a tymczasem Dante knuje za plecami siostry, szukając sposobu na sprowadzenie jej z powrotem do organizacji. Tak mniej więcej rysuje się fabuła Buntownika, drugiego tomu najnowszej serii Julie Kagawy, opowiadającej o smokach i polujących na nie żołnierzach. Czy lektura powieści przypadła mi do gustu? Sprawdźcie sami!

20 października 2015

"Talon" - Julie Kagawa


Ręka w górę, kto choć raz skrycie marzył o tym, by smoki były prawdziwe! Kiedy przed laty przeczytałam cykl o Eragonie, pragnęłam, by Saphira była czymś więcej niż tylko wytworem bujnej wyobraźni autora, Christophera Paoliniego. Mogę się założyć, że wiele osób myślało wówczas podobnie. Julie Kagawa również zalicza się do tego grona, bowiem jej najnowszy cykl skupia się na smokach. Ale nie takich zwykłych, ziejących ogniem gadach, tylko takich, które potrafią przemieniać się w ludzi i żyć pośród nich, nigdy nie wyjawiając swojej tożsamości...

18 października 2015

Stos 10/2015


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

15 października 2015

"Abhorsen" - Garth Nix


Recenzje poprzednich tomów: Sabriel | Lirael

Po udanej lekturze Sabriel i Lirael, nikt nie musiał mnie namawiać do zapoznania się z ostatnim tomem trylogii autorstwa Gartha Nixa. Abhorsen, bo właśnie o tej książce mowa, stanowi doskonałe zakończenie historii Lirael i Sametha, którzy stanęli do walki ze Złem, nie mając praktycznie żadnej nadziei na wygraną. Jednocześnie jest najmocniejszym ogniwem całej serii, głównie za sprawą dynamicznego tempa akcji, które narzucił fabule autor. Poniżej możecie zapoznać się z moją opinią na temat tego dzieła.

8 października 2015

"Ostatnie dni Królika" - Anna McPartlin


Mimo że nie mam nawet trzydziestu lat, właściwie nieustannie myślę o śmierci. Niekoniecznie swojej, bo jest to dla mnie zbyt przerażająca wizja, ale o nieuchronnie zbliżającym się końcu każdego człowieka, z którym mam do czynienia. Nie potrafię przestać ani wyjaśnić dlaczego to robię. Tak po prostu jest. Prawdopodobnie próbuję w ten sposób pogodzić się z tym, co nieuniknione. Pewnie był to też powód, dla którego sięgnęłam po Ostatnie dni Królika Anny McPartlin, choć jak się okazało, nie jest to wcale powieść o umieraniu, a o życiu właśnie. To tak, jakby literatura dawała mi prztyczka w nos, żeby uświadomić mi, że ono toczy się dla mnie dalej, nawet jeśli dla innych się kończy... Być może o to chodziło autorce, a jeśli to prawda, wówczas jestem jej bardzo wdzięczna.

3 października 2015

"Relikt" - Heather Terrell


Każda wzmianka o tym, że jakiś tytuł to następca Igrzysk śmierci, wywołuje we mnie uśmiech politowania. Nie inaczej było z Reliktem autorstwa Heather Terrell, którego promocja opierała się głównie na tym niefortunnym porównaniu. Spodziewałam się, że książka okaże się kiepska - i faktycznie przez długi czas miałam wrażenie, że nie czytam niczego wartego mojej uwagi. Dziwna, nudna, przekombinowana - tak wówczas myślałam. Ale im dalej w tekst, tym bardziej byłam zaciekawiona, zaś finał powieści przeczytałam już z wypiekami na twarzy. 

1 października 2015

Najciekawsze premiery października


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!