STRONA GŁÓWNA      PRZECZYTANE      O MNIE       PARTNERZY       KONTAKT/WSPÓŁPRACA             Facebook Instagram  Ask.Fm  Lubimy czytać

31 lipca 2016

"Remedium" - Suzanne Young


Suzanne Young podbiła serca polskich czytelników dzięki książkom z serii Program. Parę miesięcy temu każdy bloger recenzował u siebie powieść Plaga samobójców oraz jej kontynuację, czyli Kurację samobójców, ale mnie jakoś to ominęło. Ostatnio w moje ręce wpadł jednak tom poprzedzający cykl - Remedium. I muszę przyznać, że autorka przykuła nim także i moją uwagę. Jeśli jesteście ciekawi mojej opinii, znajdziecie ją poniżej.

Podsumowanie lipca


Nadszedł czas, bym podsumowała lipiec. Przed Wami czytelnicze podsumowanie miesiąca na moim blogu. Jak zwykle liczę na to, że w komentarzach opowiecie mi jak to wyglądało u Was!

25 lipca 2016

"Żywi" - Scott Sigler


Wyobraźcie sobie, że pewnego dnia, mając dwanaście lat, budzicie się w totalnych ciemnościach. Chcecie wstać, ale coś Was ogranicza i orientujecie się, że to, w czym leżeliście, to trumna. Nic o sobie nie wiecie, nie pamiętacie też swojego imienia. Przerażające, prawda? Choć wydaje się to nieprawdopodobne, to tak mniej więcej zaczyna się mocna powieść Żywi autorstwa Scotta Siglera. Nadmienię, że dedykowana młodzieży!

23 lipca 2016

Stos 7/2016


Najwyższa pora na to, by pokazać Wam w jakie książki wzbogaciła się moja biblioteczka w przeciągu ostatniego miesiąca. Jak zwykle zaskakuje mnie różnorodność gatunkowa, ale doskonale wiecie, że nie lubię się ograniczać i czytam wszystko, co mnie zainteresuje. Liczę również na to, że podzielicie się ze mną swoimi opiniami na temat tych książek, a może napiszecie mi jakie są Wasze osobiste typy pozycji, które mi polecacie?

18 lipca 2016

"Jak powietrze" - Agata Czykierda-Grabowska [przedpremiera] [+ KONKURS!]


Książka Jak powietrze Agaty Czykierdy-Grabowskiej reklamowana jest jako pierwsza polska powieść new adult. Nie wiem i nie wnikam, czy faktycznie tak jest, ale co do jednego nie mam wątpliwości: jej autorka to żywy dowód na to, że jest jeszcze jakaś nadzieja dla naszej rodzimej literatury, za którą zazwyczaj zbytnio nie przepadam.

5 lipca 2016

"Korona" - Kiera Cass


Recenzje poprzednich tomów: Rywalki Elita Jedyna | Następczyni

Są takie książki, do których bardzo chętnie powracam i do ich grona zaliczają się trzy pierwsze powieści z cyklu Selekcja, czyli Rywalki, Elita i Jedyna. Niestety, są też książki, które nigdy nie powinny powstać, i w przypadku Kiery Cass mowa o kontynuacji serii, czyli Następczyni i Koronie. W założeniu powieści te miały być ekscytujące. Któż by nie chciał poczytać o dzieciach swoich ulubionych książkowych bohaterów? Jednak zamiast interesującej lektury fani Americi i Maxona otrzymali nudną, pozbawioną wszelkiego sensu opowieść. I o ile na rozliczne wady czwartego tomu można było jeszcze przymknąć oko, o tyle o poziomie absurdu piątego nie da się już zapomnieć. W efekcie po Selekcji pozostał mi głęboki niesmak. Wnioski? Czasem naprawdę warto poprzestać na trylogii!

4 lipca 2016

"Pandora" - M.R. Carey


Ophiocordyceps unilateralis. Brzmi jak łacińska nazwa jakiegoś leczniczego zioła, prawda? W rzeczywistości jest to śmiercionośny grzyb, który z niewiadomych przyczyn zmutował tak, że zaczął atakować ludzki organizm. Raz nim zarażony człowiek przestaje odczuwać jakiekolwiek inne bodźce poza głodem... Głodem ludzkiego mięsa. 

2 lipca 2016

"Fobos" - Victor Dixen


Kosmos - w mniejszym lub większym stopniu - fascynuje każdego z nas. Nic dziwnego zatem, że motyw podróży w przestrzeni kosmicznej coraz częściej pojawia się w literaturze, także tej dedykowanej młodzieży. Czytałam już kilka takich książek i bardzo mi się podobały, lecz wszystkie były do siebie podobne i zabrakło im oryginalności. Dopiero Fobos Victora Dixena wprowadził do gatunku długo oczekiwany przeze mnie powiem świeżości.

1 lipca 2016

Najciekawsze premiery lipca


Jesteście ciekawi w jakie tytuły warto zaopatrzyć się w tym miesiącu? Tutaj znajdziecie małą podpowiedź, która - mam nadzieję - ułatwi Wam dokonanie wyboru. Zapraszam do zapoznania się z moją listą MUST READ!